یوسف ندرخانی، رهبر کلیسای خانگی، از زندان آزاد شد؛تبعید و حکم شلاق پابرجاست

2023-03-01

یوسف ندرخانی، رهبر کلیسای خانگی در رشت، روز یکشنبه،۷ اسفند ۱۴۰۱، از زندان اوین آزاد شد. آقای ندرخانی، به دلیل باور دینی و فعالیت صلح‌آمیز عقیدتی و به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی از طریق ترویج مسیحیت صهیونیستی» در حال گذراندن محکومیت شش سال حبس بود.

یوسف ندرخانی پس از آزادی گفت علیرغم اینکه در برگه آزادیش «عفو» نوشته شده، ولی از طریق وکیلش اطلاع یافته که پرونده اش باز است و به دلیل «آنچه غیبت در زمان مرخصی» عنوان شده، باید متحمل ۴۰ ضربه شلاق شود.

مقامات زندان گفته اند که یک سوم ضربات شلاق بخشیده شده ولی شورای انظباطی با وی برای اجرای حکم شلاق تماس خواهند گرفت.
آقای ندرخانی با وثیقه بیست میلیون تومانی از زندان آزاد شده است.

به این رهبر کلیسای خانگی، در چهار سال و ۱۰ ماه حبس فقط دو بار اجازه مرخصی داده شده بود. آقای ندرخانی می گوید که در تماسی تلفنی با مقامات زندان در زمان مرخصیش صحبت کرده و آنها پذیرفته بودند که وی زمان بیشتری در مرخصی بماند،امری که پس از بازگشت به حبس،مقامات زندان منکرش شدند.

یوسف ندرخانی علاوه بر تحمل حبس در زندان، به دو سال تبعید به شهرستان نیک شهر در استان سیستان بلوچستان محکوم شده‌است. حکم تبعید همچنان پابرجاست و قرار است از «اجرای احکام» برای تحمل این مجازات، با این نوکیش ساکن رشت تماس گرفته شود.
پیشتر کارگروه مربوط به بازداشت‌های خودسرانه سازمان ملل نیز بهمن ماه ۹۹، اعلام کرده بود که دولت ایران با زندانی کردن یوسف ندرخانی، تعهدات بین‌المللی خود را در مورد حقوق بشر، نقض کرده‌است.

طبق گزارش ها، مهدی رخ پرور، نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین،نیز در بهمن ماه ۱۴۰۱، آزاد شده است.

در ماه بهمن، هادی (مسلم) رحیمی و زمان (صاحب) فدایی، دو نوکیش دیگر بودند،که از زندان آزاد شدند.

در هفته های اخیر، تعدادی از زندانیان عقیدتی، درپی «موافقت» رهبر حکومت، با پیشنهاد قوه قضائیه برای «عفو و تخفیف مجازات ده‌ها هزار نفر» از متهمان و محکومان، آزاد شده‌اند.

عفو بین‌الملل گفته‌است که رهبر جمهوری اسلامی برای فرونشاندن اعتراض‌های بین‌المللی، با آزادی زندانیان موافقت کرده است.

بارها حقوقدانان و فعالان حقوق بشری خاطرنشان کرده‌اند که در ابتدا حکومت بدون دلیل و با اتهامات بی اساس، شهروندان ایرانی را به زندان می‌فرستد، و پس از مدتی برخی از آنها را از مجازاتی که بدون دلیل به آنها تحمیل کردند، مورد «عفو» قرار می‌دهد.

یوسف ندرخانی به همراه همسرش و سه نوکیش دیگر، یوهان امیدی، یاسر مسیب زاده و زمان فدایی در ۲۴ اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۵ توسط مأموران امنیتی در جریان برگزاری مراسمی در یک منزل شخصی در رشت بازداشت شدند.

پس از آزادی با قرار وثیقه، قاضی احمدزاده رئیس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی، در سوم تیرماه ۱۳۹۶، یوسف ندرخانی و دو نوکیش مسیحی از کلیسای خانگی در رشت، موسوم به «کلیسای ایران» را به اتهام «تشکیل کلیسای خانگی» و «ترویج» آنچه که «مسیحیت صهیونیستی» خوانده شده، هر کدام به ۱۰ سال زندان محکوم کرد.

بعد از درخواست اعاده دادرسی،حدود سه سال پیش، محکومیت این نوکیش مسیحی به شش سال حبس و دو سال تبعید کاهش یافت.
خانواده آقای ندرخانی نیز در سال‌های گذشته تحت فشار بوده‌است. این رهبر کلیسای خانگی در مهرماه ۹۸ در اعتراض به ممانعت مدارس از ثبت‌نام فرزندانش دست به اعتصاب غذا زد.

سازمان مسیحی «درهای باز» اخیراً ایران را هشتمین کشور «مسیحیت ستیز» جهان خوانده، و گزارش سالانه سازمان ماده ۱۸ و سه نهاد مسیحی جهانی،حاکی از تشدید سرکوب و نقض حقوق مسیحیان در سال گذشته میلادی دارد.