در پی اتهام قرآن‌سوزی علیه مسیحیان، چهار کلیسا در پاکستان به آتش کشیده شد

2023-08-16

آتش زدن چند کلیسا و ویران کردن یک گورستان مسیحی در شرق پاکستان، حاصل اتهاماتی است که در شبکه‌های اجتماعی علیه یک خانوادۀ مسیحی طرح شد. هنوز معلوم نیست که ریشۀ این اتهامات چیست و از کجا نشأت گرفته است.

روز چهارشنبه ۲۵ مرداد، چند صد مرد مسلمان مسلح به چماق و سنگ به محلۀ مسیحی‌نشین شهر فیصل‌آباد حمله کردند. در ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی برخی مسئولان مسلمان دیده می‌شوند که با بلندگو، از هم‌دینان خود کمک می‌خواهند و می‌گویند: «مسیحی‌ها به قرآن توهین کردند. همۀ مؤمنان، همۀ مسلمان‌ها باید در مقابل مسجد جمع شوند. مردن بهتر از بی‌غیرتی در قبال اسلام است.»

رانا عمران جمیل، یکی از مسئولان خدمات شهری فیصل‌آباد به خبرگزاری فرانسه گفت که «عکس‌ها و ویدئوهایی از سوزاندن قرآن در بین مردم شهر پخش شده و جنجال بزرگی به راه انداخته است.»

در برخی ویدئوها، جمعیت مسلمان خواستار مجازات توهین‌کنندگان می‌شود. همچنین تصاویری از ویران کردن کلیساها و واژگون شدن صلیب‌ها در شبکه‌های اجتماعی پخش شده است.

به نظر می‌رسد که کسی در این آشوب آسیب ندیده است. اما مجموعاً چهار کلیسا و یک گورستان مورد هجوم قرار گرفته‌اند. همچنین ساختمان مقر حکومت محلی هنگام تجمع مردمی که خواهان اقدام دولت و مجازات عاملان کفر بودند، دچار آسیب و خرابی شد.

با ورود نیروهای پلیس، درگیری‌هایی با مردم خشمگین به وجود آمد. اما یکی از مسئولان حکومت محلی تأکید کرد که نیروهای انتظامی فقط برای کنترل اوضاع به محل آمده‌اند. بنا بر گزارش پلیس، دو مرد مسیحی که از شهر گریخته‌اند، تحت تعقیب قرار گرفته‌اند. دقیقاً معلوم نیست که این دو نفر چه کرده و به چه دلیل گریخته‌اند.

در این حال، آزاد مارشال، اسقف شهر لاهور - که در نزدیکی فیصل‌آباد قرار دارد – از طریق شبکۀ ایکس (توئیتر سابق) از مقامات کمک خواست و نوشت: «ما از نیروهای انتظامی و مسئولان قضایی می‌خواهیم که فوراً وارد عمل شوند و به ما اطمینان دهند که زندگی ما در وطن خودمان ارزشی دارد.»

در پاکستان اتهام کفرگویی یا اعمال کفرآمیز موضوعی خطیر و بسیار حساس است که تاکنون بارها به جنجال‌ و آشوب و حتی کشتار منجر شده است. کمیسیون مستقل حقوق بشر پاکستان نیز بارها تذکر داده است که قوانین مربوط به کفر، به سلاحی برای هدف گرفتن اقلیت‌های دینی و انتقام‌جویی‌های شخصی تبدیل شده است.

در مورد آشوب فیصل‌آباد، صرف نظر از شایعاتی که ناگهان در شبکه‌های اجتماعی پخش شد، هنوز به درستی معلوم نیست که مسیحیان متهم کیستند و به چه دلیل مورد اتهام قرار گرفته‌اند.